2020. március 18-án eljött a nap, ami a stúdió több, mint tíz éves története során mindvégig elképzelhetetlen volt, a győri SPEEDFIT nem nyitott ki Vendégei előtt. Ez mindnyájunkat alkalmazkodásra késztetett, a következőkben leírom és megmutatom hogyan alakítottam, alakítottuk át mozgásos mindennapjainkat, hogy elkerüljük az őrület határát!

Sajátos hangulata van az év azon négy napjának, amikor a terem nem szinte egész nap van nyitva. Megszokhattuk már, hogy ez a négy nap a decemberi ünnepkörhöz tartozik, ilyenkor a dolgozóknak és a legelvetemültebbeknek is a termen kívül kell megélni a Karácsony és a Szilveszter legszebb/nem a legszebb pillanatait.

Március 17-e, kedd, a zárás előtti utolsó, rövidített nyitvatartós nap is beleillhetett volna ebbe a sorba, csak a mostani sajátos hangulatot nem az évzárásra való készülődés, hanem a Dunacentert ellepő nagybevásárlók és csaknem a teljes benti eszköztáram hazaszállítása adta. A poszttraumás délután és este után viszont már másnap megindultak az otthoni edzések. Hogyan is néz ez ki nálam?

Az én edzői munkám gyakorlatilag egy folyamatos, egész napos, pörgős, de könnyű fizikai aktivitással ér fel, melyhez társul a napi szinten kerékpárral való közlekedés és az edzések. Ezzel a nagy mennyiségű elhasznált energiával a terv megalkotásakor számolnom kellett. Az így is kevesebb energiaigényt pedig a minimálisan kevesebb tápanyagfelvétellel követem.

Nem csak az energiamérlegre kellett figyelni a terv összeállításakor, a korábban nap-mint nap végrehajtott sokoldalú mozgásanyagnak vissza kell köszönnie ebben a zárkózottabb, inaktívabb időszakban is. Ezért a monoton, intenzív, egyenetlen talajon való gyaloglás, futás és sokoldalú erősítő edzések adják a program gerincét. Többen esnek abba a hibába, hogy a nem megszokott környezetben végrehajtott edzés kevésbé lesz jól-felépített, ezért a be-, és levezetések is a megszokott módon történjenek, nem maradhatnak el az SMR-eszközök és a stretching sem!

Vannak a helyzetnek előnyei is. Szokták mondani, hogy nincs rossz idő, csak felkészületlen túrázó. Szerencsére nem januárban kell ezt a mondást érvényre juttatnom, de a terv minden időjárási körülmény közötti végrehajtása egy eddig kevésbé ismert terhelésfokozó tényezővel is szembeállít, a természet erői újfajta ellenállást képeznek a megszokotthoz képest. Továbbá a D-vitamin pótlással sem lesznek problémák.

 

A terv szerint minden nap egy óra intenzív gyaloglással indul, még éhgyomorral, rögtön ébredés után, ezzel kihasználva az autofágia (a szervezet mechanizmusa, hogy megszabaduljon az összes lebontott, elhasználódott sejtalkotrészektől, fehérjéktől és sejtmembránoktól) időszakos böjt okozta optimális működését, és a nagyobb arányú zsírégetést. A gyaloglás és a futás egyenetlen talajon segít továbbá megőrizni a csontsűrűséget, az ízületek megfelelő funkcionalitását, a kardiovaszkuláris rendszer egészségét, pozitív hatást gyakorolnak a különböző lágy részek tónusára, nyújthatóságára, “tartást javító” hatásuk is van.

Heti négy délutánon erősítő-, valamint három délutánon futóedzést végzek, az esetek többségében felváltva. Az erősítő edzések során korlátozottabb mennyiségű szer áll rendelkezésemre a termi edzésekhez képest, ezt muszáj kreativitással ellensúlyoznom. Pontos, gyakorlatfelsoroló tervet nem írok le, a videóban úgyis az összes edzésnapból jópár bemutatásra kerül.

A felépítése azonban a következő:

A nap: Alsó végtag- tricepsz- has
B nap: Törzs- váll
C nap: Mell- bicepsz, has
D nap: Has

A valóságban- a videóban látható gyakorlatok is ezt bizonyítják- nem lehet ilyen tisztán, osztott edzésterv módjára elkülöníteni az edzésnapokat, azonban, a különböző napok leírásai, az adott edzésnapok fő céljait mégis jól mutatják.

Az eszközeim közül, amelyeket napi szinten használok, azok a kézisúlyzók, a súlymellény, mini band-ek, szőnyegek, kettlebellek, SMR henger.

Meddig tart ez az időszak? Lesz-e egyáltalán a szó klasszikus értelmében vett vége? Ezt nehéz még ma megmondani. Addig is azonban a helyzethez való alkalmazkodás mindnyájunk érdeke, hogy ezekben a zárkózottabb, távolságtartóbb időkben is megőrizzük fittségünket, mentális egészségünket és a hitet, hogy visszatérünk!

Ennek jegyében kívánok addig is jó edzést és egészséget!

Bármilyen kérdéseddel fordulj hozzám bátran!

Tormássy Ákos

2020
A cikk a hatályos jogszabályok, rendeletek betartásával készült.
Köszönöm Vendégem, Dobrovics Lucia segítségét és közreműködését!