Vendégriport Sárdi Tiborral!

2016 végén kezdtük meg a közös munkát Tiborral, akinek eredményei és ereje nemcsak saját magát, hanem az én tapasztalataimat is nagymértékben gazdagították.

Tibor hosszú ideje a stúdió vendége. Új motivációk reményében szeretett volna edzővel dolgozni, melyeket sikerült is megszereznie.

Életmódja feltárásakor sok korrigálható pontot találtunk, amelyeket megváltoztatva az eredmények nem is várattak sokat magukra. Személyre szabott edzéstervét és étrendjét pontosan végrehajtva, az eredmények nem is várattak sokat magukra. Testzsír százaléka az első négy hetet követően 24,1%-ról 21,8%-ra csökkent.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Tiborral nem a nulláról indultunk. Melinda kollégámmal folytatott közös munkája során szert tett olyan koordinációs képességekre, melyek birtokában hamar rájöttem, hogy bátran vághatunk bele az erősítő edzés keményebb részeibe is.

Tibor erejét az mutatja, hogy korábbi életmódját egyik napról a másikra megváltoztatva, képes volt a gyors változásra. Erejéből, és eredményeiből nemcsak én nyerhettem tapasztalatot, és meríthettem erőt, bízom benne, hogy másra is hatással lesznek az alábbiakban bővebben kifejtett tények.

1. Mióta edzel a SPEEDFIT Fitnesz Stúdióban?

Nem tegnap történt, ennek ellenére határozottan emlékszem a dátumra – 2013. május 15. szerda. A pult mögött személyesen Fehérvári Gábor Alfréd (Freddie), a későbbi énekes, előadó, a Rising Star negyedik helyezettje, a „Dal 2016” győztese fogadott. Nála vásároltam az első SPEEDFIT bérletemet. Freddie már nincs köztünk, de a stúdióba fektetett bizalmam töretlen.

2. Mi volt a három legfontosabb dolog számodra, ami miatt a SPEEDFIT Fitnesz Stúdió mellett döntöttél?

A stúdiónak nagyon jó a marketingje. Óriásplakáton, újsághirdetésben, PR cikkben, Facebookon is rendszeresen összefutottam vele. Nem volt kérdés, hogy a SPEEDFIT-et ki kell próbálni.

Aztán itt ragadtam.

Barátságos, segítő, támogató légkör. A stúdióban tapasztalható folyamatos megújulás, mint a funkcionális terem kialakítása, új gépek megjelenése, a minden edzettségi szint számára elérhető csoportos edzések pedig folyamatosan visszaigazolják a döntés helyességét.

A hatalmas és ingyenes parkoló is megkönnyítette a választást.

Szóval – légkör, fejlődés, parkoló…

3. Ha tudnád, hogy a SPEEDFIT Fitnesz Stúdió ötletládájába bedobott gondolataid valóra válnának, mi lenne az a három dolog, aminek a megvalósulása még inkább támogathatna céljaid elérésében?

Pétert rendszeresen „bombázom” jobbnál, jobb javaslataimmal. Ezeket nagy türelemmel meghallgatja, elolvassa és válaszol is rá. Ilyen volt, hogy a netről (alacsony felbontású) webkamerával tegyék láthatóvá a termet. Van úgy, hogy a vélt zsúfoltság hamis indokával tudom rávenni magam egy-egy edzés elhagyására. Ha látnám, hogy nincs tömeg, vannak szabad gépek, nehezebb lenne az önbecsapás.

4. Az elejétől kezdve igénybe veszed személyi edző segítségét?

Nem. A személyi edző nagy ugrás. Az ember először ráveszi magát, hogy lejöjjön a terembe. A fal mellett óvatoskodva, rejtőszínt felvéve, lehetőleg más vendégektől észrevétlen ügyetlenkedik kezdetben. Aztán felbátorodik, mert látja, hogy mások is küzdenek a kihívásokkal. Igyekszik lemásolni mások gyakorlatait, mások mozgásformáit. Ilyenkor nagyon sokat segít a SPEEDFIT teremedzői rendszere. Felirattal, színes pólóval, „kérdezz bátran” felirattal ellátott személyhez könnyebb odalépni és kérdezni. A teremedzők között is vannak lányok és fiúk, fiatalabbak és idősebbek. Ami közös bennük, hogy mosolyognak, segítőkészek és értik a szakmájukat. Mikor a harmadik, negyedik kompetens választ kapod a feltett és fel sem tett kérdéseidre, akkor döntöd el, hogy kipróbálod a személyi edző segítségét.

5. Mi motivált arra, hogy személyi edző segítségét kérd?

Ha elég lelkes vagy, elég alacsony edzettségi szintről indulsz, akkor a kezdeti időszakban gyorsan jönnek az eredmények. Fogysz, erősödsz, izmosodsz! Kihívás és sikersztori minden alkalom. Ennek a boldog időszaknak (sajnos) hamar vége. Az újdonság varázsa elmúlik, a siker helyét átveszi az unalom. Nem azért nem jössz el edzeni, mert lusta vagy, hanem azért mert unod, hogy az általad olvasott, ellesett, kitalált gyakorlatokat ismétled, miközben újra hízol és egyre fáradtabb és fásultabb vagy. Ilyenkor két dolog közül választhatsz – abbahagyod (kudarc) vagy megújulsz. Én a másodikat választottam. Az én megújulásom a személyi edző volt.

6. Mi alapján választottál edzőt magadnak?

Sokáig figyeltem – a futógépen, szobakerékpáron és elliptikus tréneren eltöltött órák alatt volt időm rá – az edzőket. Ami közös bennük, hogy értenek a dolgukhoz. Változatos gyakorlatok, folyamatosan változó edzéstervek, a vendégre való odafigyelés, ez közös bennük. Ami különböző, az a személyiség. Én egy sokat mosolygó, a vendégeivel jól kommunikáló edzőt kerestem, humorérzékkel. Először Melindához jártam, aki „újra tanított járni”. A régi cipőim mentek a kukába, az újak már nem kopnak csámpásra. A rendszeres derékfájásom elmúlt. Majdnem biztos vagyok benne, hogy a javított testtartásomnak köszönhetően magasabb is lettem. Melinda után Ákost választottam. Fiatal, lelkes, elkötelezett. Vele „testkompozíciót” javítunk, bármit is jelentsen ez a szó. Megbeszéltük a helyes étkezést. Soha nem hittem volna, hogy epres szelet helyett cottage cheeset fogok enni! Minden edzésen (kicsit túlzás) nehezebb és több munkát végzek. Van előre meghatározott edzésterv, de minden edzés az aktuális hangulatomhoz és fizikai állapotomhoz szabott.

7. Egy egytől tízig terjedő skálán mennyiben befolyásol a személyi edződ személyisége és szaktudása abban, hogy a SPEEDFIT Fitnesz Stúdió tagja vagy, ha az 1 a semennyiben és a 10 azt jelenti, hogy miatta jársz éppen ebbe a fitneszterembe edzeni?

Erre a kérdésre csak egy korábbi SPEEDFIT cikkből vett idézettel tudok válaszolni. „Egy személyi edzés sokszor nemcsak testi, hanem lelki feltöltődés is egyben.” Nem mondom, hogy az edzők, a személyi edzők nélkül abbahagytam volna, vagy máshova járnék. Azt viszont merem mondani, hogy amíg Ákoshoz járhatok személyi edzésre és Melindához csoportosra, addig 100%, hogy nem hagyom itt a stúdiót.

8. Ha megjelenítesz magad előtt egy képzeletbeli dobogót, ahol díjazod az első, a második és a harmadik helyezettet, mi lenne az a három dolog, ami miatt a SPEEDFIT Fitnesz Stúdióba jársz edzeni? Mi állna az első, a második, ill. a harmadik helyen?

Személyi edző, személyi edző, személyi edző!

Igazából nem.

Korábban már igyekeztem válaszolni erre a kérdésre – légkör, fejlődés, parkoló…

De a személyi edző is nagyon fontos!

9. Ha úgy látnád, hogy a legjobb barátodnak is segíthetne a rendszeres testmozgás, mit mondanál neki, mi lenne a legfőbb haszna abból, ha ő is eljárna a SPEEDFIT Fitnesz Stúdióba edzeni?

Mindenkinek szükséges van változatos testmozgásra. Ilyen világban élünk. Az emberi testet mozgásra találták ki és tespedésre használjuk. Ha az ember szakít időt, szán rá energiát, akkor azt a teste meghálálja. Energizáltabb lesz, lassabban fárad el, jobban ki tudja használni a családjával, barátaival töltött időt. Az igénybe vehető, főként az élvezhetően igénybe vehető szabad idős programok köre kitágul.

10. Tegyük fel, hogy ezt a kérdést a hozzád legközelebb álló személyhez intézhetjük; vajon mit mondana arról, hogy az állandó elfoglaltságaid mellett rendszeresen eljársz sportolni?

Önmagam miatt edzek. Nem vitatom meg a környezetemmel. Igazából nem is beszélek róla senkinek. Ha néha szóba kerül, akkor pozitívak a visszajelzések.

11. Ha egy életmód magazin felkérne, hogy írj egy cikket az eddigi munkádról, elért eredményeidről, a sport hatásáról a mindennapjaidra, mi lenne az az öt dolog, amit biztosan beleírnál?

Öt dolog, sport hatása… Feltétlenül beleírnám, hogy a sport (rendszeres testmozgás) rengeteget javít az ember életminőségén. Nemcsak gyorsabb, koordináltabb, strapabíróbb lesz tőle az ember. Közösséget is ad. Pozitív életérzést ad. Egy edzőteremben, egy edzőtermi öltözőben lefolytatott beszélgetés szinte 100%-ban a fejlődésről szól. Itt nem siránkozás és nyüszögés van. Ide pozitív emberek járnak, akik pozitív életérzést sugároznak, pozitív üzeneteket adnak át. Nem lehúznak. Olyat itt nem hallasz, hogy nehéz, nem tudod megcsinálni, nem fog sikerülni. Olyat viszont igen, hogy menni fog, húzzál bele, még kettőt… és ez nagyon, nagyon, nagyon jó érzés.

12. És ha ugyanez a magazin címlapfotót közölne rólad, mi lenne a jelmondat, amit szívesen olvasnál a fotód mellett? 

HWAPO (hard work always pays off). A kemény munka mindig kifizetődik. Van ilyen karkötőm is. Néha felveszem edzéshez. Erőt ad. Egyébként a mondatot Hosszú Katinkától nyúltam. Az Ő könyvében olvastam.

Tibornak ezúton is szeretném megköszönni a cikk létrejöttéhez szükséges erőfeszítéseit, és a közös munkát! Bízom benne, hogy még hosszú ideig együtt fejlődhetünk!