Vendégriport Csányi Péterrel

A következőkben egy eredményes Vendégem szemszögéből kerül bemutatásra az a program, aminek segítségével Péter nagy lendülettel indult el a céljai felé vezető úton.

Júliusban kezdtük a közös munkát Péterrel, aki már az elmúlt időszakban is látványos fejlődésen ment keresztül. Sokak számára ismerősen hathat életmódja, amibe a családról való gondoskodás, a stressz faktorral jócskán teletűzdelt szellemi munkavégzés, az ülőmunka egyaránt beletartozik. Mind emiatt szétzilálttá vált életmódja, melynek következtében kedvezőtlen változások álltak be testösszetételében.

Ebben az állapotban sikerült elkezdenünk a közös munkát Vendégemmel, aki a program megkezdése előtt biztosított elszántságáról, illetve alkotó közreműködéséről, ami a sport bármilyen szintjén nélkülözhetetlen a megfelelő eredmények eléréséhez.

Szavai nem csak üres ígéretnek bizonyultak, hanem javaslataim valóban, gyakorlatilag maradéktalanul visszaköszöntek életmódjában, melynek következtében az első öt hetet követően 6kg-tól sikerült megszabadulnia, mellyel egy időben testösszetétele is megfelelő irányba kezdett el változni.

A differenciált erősítő, illetve zsírégetést elősegítő gyakorlatok segítségével visszatért az aktivitás Péter mindennapjaiba, azonban úgy hiszem Vendégem az étrend pontos betartásával segített legtöbbet saját magán.

Péter szubjektív véleménye szerint egyáltalán nem szenvedett hiányt semmiben a táplálkozás során, ami nyílván megkönnyítette a terv betartását.

Az Ő esetében az elsődleges szempont tehát nem az őrületes mértékű kalóriadeficit volt, hanem a természetes bioritmus újbóli felvétele, ezt kiegészítve a tervszerű étkezéssel, ahol a szükséges mennyiségben és minőségben, a megfelelő időben állnak rendelkezésre a megfelelő makro tápanyagok, illetve egyéb komponensek.

Péter esetének hasznosítható tanulsága egyrészt az, hogy a gondosan megtervezett és betartott étrend és edzésmunka eredményre vezethet, másrészt viszont rámutat arra a tényre, hogy mennyire fontos az étrendben leírtak betartása, mert ezt követően nyílik lehetőség az értékelésekkor a tisztánlátásra, a meglévő eredmények ismeretében a szükséges korrekciók megtételére az étrendre vonatkozóan, ami feltétele az eredményes munkának.

De a következőkben meséljen inkább Péter a tapasztalatairól.

1. Mióta edzel a SPEEDFIT Fitnesz Stúdióban?
A győri stúdió nyitását követően közel egy évig jártam a SPEEDFIT-be, majd ezt követően más edzőtermeket és különböző edzésformákat is kipróbáltam. Sajnos az utóbbi két-három évben mozgásszegény életmódot folytattam, amihez társult természetesen a nem megfelelő táplálkozás is. Ennek következtében a testtömegem és testösszetételem sem az elfogadható tartományba mozdult, sokszor nehezen hajoltam le, rövid lépcsőzés után is nehezen vettem a levegőt. A legfontosabb motiváció a családom volt, mivel, ha egészséges életvitelt folytatok, annál tovább tudunk együtt lenni az életben. Mindezek mellett sokan küzdenek a családomban magas vérnyomással és cukor problémákkal, és ennek az egyik leghatásosabb ellenszere a mozgás és a megfelelő táplálkozás. Irodai munkát folytatok nap, mint nap, ami szintén sok testi problémát idézett elő, pl.: derékfájás. Az edzések kezdete óta ezek a problémák egyre csökkenek, így fontos hajtóerő volt a mozgásszegény életforma azonnali megváltoztatása. Megelőzve a későbbi esetleges egészségügyi problémákat döntöttem ismét a sport mellett. A modern felszereltség és az edzést segítő körülmények miatt egyértelműen a SPEEDFIT Fitnesz Stúdió volt ismét a megfelelő választás a célok elérésre.

2. Mi volt a három legfontosabb dolog számodra, ami miatt a SPEEDFIT Fitnesz Stúdió mellett döntöttél?
A három legfontosabb dolog egyértelműen a stúdió felszereltsége, a nyitva tartása és Kovács Péter stúdióvezető segítsége volt.

3. Ha tudnád, hogy a SPEEDFIT Fitnesz Stúdió ötletládájába bedobott gondolataid valóra válnának, mi lenne az a három dolog, aminek a megvalósulása még inkább támogathatna céljaid elérésében?
Nem érzem hiányát semminek a stúdióban. A felszereltség első osztályú az ott dolgozók segítőkészek és az edzők felkészültek. Biztos van mindig tovább fejlődési lehetőség, de így is szerintem sokan száz százalékban meg vannak elégedve, különösen mióta funkcionális teremmel is bővültek az edzési lehetőségek.

4. Az elejétől kezdve igénybe veszed személyi edző segítségét?
Először ismerősökkel, barátokkal jártam a SPEEDFIT-be, de időhiány és családi okok miatt a társaság lemorzsolódott, így csökkent nekem is a motivációm, ezért is hagytam abba az edzést, legalábbis akkor így gondoltam. Voltak még próbálkozások, más termekben is, de úgy érzem most találtam meg azt a kellő motivációt, ami továbblendített a holtponton.

5. Mi motivált arra, hogy személyi edző segítségét kérd?
Egy személyi edző mindig segít a gyakorlatok megfelelő elsajátításában, valamint táplálkozási tanácsokat is tud nyújtani, mivel a mozgás önmaga kevés a testtömeg csökkenésének eléréséhez. Sokat segít, hogy a személyi edző folyamatosan méri és nyilvántartja az eredményeket, és ha szükséges javaslatokat tesz, hogy milyen irányba kell változtatni akár a mozgásban, akár az étkezésben.

6. Mi alapján választottál edzőt magadnak?
Kovács Péter stúdióvezető közbenjárásával vettem fel a kapcsolatot Tormássy Ákossal, akivel július óta dolgozunk együtt. Ákosban egy nagyszerű embert és jó motivációt találtam, aki ösztönzően hatott rám és segített és segít is a céljaim elérésében. Úgy gondolom, hogy a közös munkánk rendkívül sikeres, mivel a vártnál jobb eredményeket értünk el, amit neki köszönhetek.

7. Egy egytől tízig terjedő skálán mennyiben befolyásol a személyi edződ személyisége és szaktudása abban, hogy a SPEEDFIT Fitnesz Stúdió tagja vagy, ha az 1 a semennyiben és a 10 azt jelenti, hogy miatta jársz éppen ebbe a fitneszterembe edzeni?
Egyértelműen tízes. Személyi edző segítsége nélkül lehet sosem fogtam volna bele az életmódváltásba, és ehhez a munkához nagyban hozzájárult Ákos személyisége, türelme és edzői tudása is.

8. Ha megjelenítesz magad előtt egy képzeletbeli dobogót, ahol díjazod az első, a második és a harmadik helyezettet, mi lenne az a három dolog, ami miatt a SPEEDFIT Fitnesz Stúdióba jársz edzeni? Mi állna az első, a második, ill. a harmadik helyen?
Első helyre az egészségmegőrzést helyezném, a második helyen a fizikum, erőnlét javítása, a harmadik helyen pedig a kikapcsolódás állna. Az itt töltött egy-másfél óra alatt nem gondol az ember a napi problémáira, így remek stresszoldási lehetőséget biztosít.

9. Ha úgy látnád, hogy a legjobb barátodnak is segíthetne a rendszeres testmozgás, mit mondanál neki, mi lenne a legfőbb haszna abból, ha ő is eljárna a SPEEDFIT Fitnesz Stúdióba edzeni?
A jó felszereltséget, a könnyű megközelíthetőséget, a rendkívül „rugalmas” nyitvatartást és az edzők felkészültségét említeném.

10. Tegyük fel, hogy ezt a kérdést a hozzád legközelebb álló személyhez intézhetjük; vajon mit mondana arról, hogy az állandó elfoglaltságaid mellett rendszeresen eljársz sportolni?
Véleményem szerint nagyra értékeli, hiszen ő is tudja, hogy a hosszabb élet kulcsa a mozgásban gazdag életforma, amihez megfelelő táplálkozás is társul.

11. Ha egy életmód magazin felkérne, hogy írj egy cikket az eddigi munkádról, elért eredményeidről, a sport hatásáról a mindennapjaidra, mi lenne az az öt dolog, amit biztosan beleírnál?
Az alábbi öt dolog, amit biztos megemlítenék:

  1. A sport eredményeként jelentősen javult a koncentrációs képességem,
  2. ha nincsen meg a kellő motivációnk vagy tapasztalatunk, akkor mindenképpen vonjuk be személyi edző segítségét,
  3. egy rendes hobbit találhat magának az ember,
  4. a mozgás segít a napi stressz csökkentésében,
  5. elsajátíthatunk megfelelő táplálkozási módokat, ami hozzásegít céljaink eléréséhez.

12. És ha ugyanez a magazin címlapfotót közölne rólad, mi lenne a jelmondat, amit szívesen olvasnál a fotód mellett? 
Ha ilyen kérés lenne biztos azt válaszolnám, hogy „az embernek mindig kell önmagára is időt szánnia”. Le kell győznünk önmagunk korlátait, mert általában sokan csak kifogásokat keresünk, hogy ne mozogjunk, pedig csak a kezdet nehéz, utána már jön minden magától.

Péternek ezúton is szeretném megköszönni, hogy eredményeivel és válaszaival közreműködött a cikk elkészültében, azt hiszem munkája iránymutató lehet mások számára is.