„Egyszerűen csak egészséges és fitt szeretnék lenni!” / „Ich möchte einfach gesund und fit sein!”

Újabb vendégriportot olvashattok, most Tormássy Ákos tollából magyar, illetve német nyelven is!

Augusztusban kezdtük meg a közös munkát Alexanderrel, akiről hamar kiderült, hogy a legelszántabb vendégek közé tartozik. Képes mindent megtenni a kitűzött célért, azonban hajlamos sokszor akár egy lépéssel saját maga előtt járni. Ahogy ő fogalmazott: „Néha le kell vennem egy pillanatra a lábamat a gázról, és észben tartani, hogy a fékre is rá kell lépni olykor”. Ismerjétek meg az Ő történetét!

Wir haben die gemeinsame Arbeit mit Alexander im August begonnen. Über ihn stellte es sich schnell heraus, dass er einer der beherzten Gäste ist. Er tut alles, um seine Ziele zu erreichen, doch kann er ein Schritt vor sich selbst voraus sein. Wie er sagte: „Manchmal muss ich den Fuß vom Gas nehmen und im Auge halten, dass ich auch bremsen muss.” Lest jetzt seine Geschichte!

Alexandernek tehát útmutatásra volt szüksége, hogyan tudná ezt a sok befektetett energiát hatékonyabban felhasználni. Céljai között szerepelt az egészségesebben működő test, és kicsivel nagyobb izomtömeg felépítése.

Mivel heti rendszerességgel – vagy akár gyakrabban – tesz meg több tíz kilométeres túrákat kerékpárján, ezért edzésterve összeállításakor figyelembe kellett venni ezt a terhelést is. Nem kellett ugyanakkor kompromisszumokat kötnünk, ugyanis kis odafigyeléssel, az edzőteremben végzett edzésnapjaihoz igazítottuk a szabadban végzett mozgását. Amikor viszont eljön a tél, ugyanezt az edzésmunkát el tudja végezni kényelmesen, a stúdió kardió gépei segítségével.

Mióta edzel a SPEEDFIT Stúdióban?

Négy évvel ezelőtt kezdtem el a terembe járni, majd egy kisebb kihagyás után idén augusztusban folytattam az edzést nálatok.
Mi volt a három legfontosabb dolog számodra, ami miatt a SPEEDFIT mellett döntöttél?
A legjobb teremnek tartom a stúdiót Győrben, számomra könnyen megközelíthető, és útba esik a Győrbe való ingázáskor. 2004 óta élek a városban, azóta sok termet kipróbáltam, de a legprofibb, legsokoldalúbb helyként a ti termeteket ismertem meg.

Ha tudnád, hogy a SPEEDFIT ötletládájába bedobott gondolataid valóra válnának, mi lenne az a három dolog, aminek a megvalósulása még inkább támogathatna céljaid elérésébe?

Nincs hiányérzetem a teremmel kapcsolatban, a funkcionális terem sokoldalúsága nagy segítséget jelent az edzések végrehajtásakor, talán egy hasonló termet említettem volna akkor, ha ezt a kérdést négy évvel ezelőtt teszik fel, de azóta ez megvalósult, és nem csak átrendezéssel, hanem valóban nagyobb lett az edzőterület.

Az elejétől kezdve igénybe veszed személyi edző segítségét?

Korábban önállóan edzettem, de most ezt a tanácsot kaptam, és éltem is vele, sokat segít az edzőm a gyakorlatok helyes végrehajtásában, és ez által a fejlődésben.

Mi motivált arra, hogy személyi edző segítségét kérd?

Mindenképpen hatékonyabban szerettem volna edzeni, gondolok itt a terv összeállítására, vagy a helyes gyakorlatkivitelezésre egyaránt. Nem szerettem volna tönkretenni magam.

Mi alapján választottál edzőt magadnak?

A terem vezetője javasolt trénert számomra, az én esetemben a legfőbb szempont az volt, hogy egy nyelvet beszéljünk.

Egy egytől tízig terjedő skálán mennyiben befolyásol a személyi edződ személyisége és szaktudása abban, hogy a SPEEDFIT Fitness Stúdió tagja vagy, ha az 1 a semennyiben és a 10 azt jelenti, hogy miatta jársz éppen ebbe a fitness terembe edzeni?

Az én esetemben első volt a terem megválasztása. Ha más helyen jártam, és nem találtam megfelelőnek a terem méretét, vagy a gépek minőségét, akkor edzői segítséget sem kértem. Egy olyan helyen, mint a SPEEDFIT szívesebben folyamodtam edzői segítségért, és nem is csalódtam a minőségben.

Ha megjelenítesz magad előtt egy képzeletbeli dobogót, ahol díjazod az első, a második és a harmadik helyezettet, mi lenne az a három dolog, ami miatt a SPEEDFIT Fitness Stúdióba jársz edzeni? Mi állna az első, a második, ill. a harmadik helyen?

A legfontosabb a fizikumom fittebbé alakítása. Második helyen állna az, hogy ez egy remek és hasznos hobbi számomra, a harmadik helyen pedig a jobb kinézet, hogy ne legyek elhanyagolt, vagy esetleg túlsúlyos a későbbiekben.

Ha úgy látnád, hogy a legjobb barátodnak is segíthetne a rendszeres testmozgás, mit mondanál neki, mi lenne a legfőbb haszna abból, ha ő is eljárna a SPEEDFIT Stúdióba edzeni?

Ismét a tágas környezetet, és a rengeteg, jó minőségű gépet említeném. A sok gép miatt, rengeteg variáció áll rendelkezésre az edzésekhez. Korábban előfordult, hogy sokat kellett várnom egy gépre, ezzel itt nem kell foglalkoznom.

Ha egy életmód magazin felkérne, hogy írj egy cikket az eddigi munkádról, elért eredményeidről, a sport hatásáról a mindennapjaidra, mi lenne az, amit biztosan beleírnál?

Mindenképp beleírnám az edző fontosságát, azt, hogy mi a különbség aközött, amikor edző nélkül, vagy edzővel készülök ki egy kemény edzés végén. Megtörtént korábban, hogy nem azt az izomcsoportot éreztem megdolgoztatva, amit szerettem volna, vagy, hogy fájtak az ízületeim. Megemlíteném, hogy milyen jó érzés rendszeresen ellátogatni a terembe, bekapcsolódni egy ilyen légkörbe.

Ha ugyanez a magazin címlapfotót közölne rólad, mi lenne a jelmondat, amit szívesen olvasnál a fotód mellett?

Egyszerűen csak egészséges és fitt szeretnék lenni!
Mindezt önmagamért, nem azért, hogy másokkal versenyezzek. Nem a testépítő kiállásért, csak azért, hogy a későbbiekben is fittként élhessem a mindennapjaimat, mindezt úgy, hogy közben kihozzam magamból, amit lehet!

///

Also brauchte Alexander Anleitung, wie er diese Energie effizient verwenden könnte. Zu seinen Zielen gehören der gesund funktionierende Körper und der Aufbau einer größeren Muskelmasse.

Da er regelmäßig – wöchentlich ein oder sogar mehrmals – längere Fahrradtouren macht, musste diese Belastung auch in der Trainingsplanung in Acht genommen werden. Aber wir mussten keine Kompromisse machen: wir haben die Trainingstage im Fitnessstudio zu der Bewegung im Freien angepasst. Wenn der Winter kommt, kann er dieses Training bequem mithilfe unserer Cardiomaschinen machen.

Seit wann trainierst Du bei SPEEDFIT?

Ich habe vor vier Jahren mit dem Training angefangen. Nach einer kleinen Pause habe ich das Training bei SPEEDFIT fortgesetzt.

Warum hast Du dich für SPEEDFIT entschieden? Nenne bitte die drei wichtigsten Dinge.

Ich halte SPEEDFIT für das beste Fitnessstudio in Győr. Für mich ist es leicht erreichbar. Seit 2004 lebe ich in der Stadt. Ich habe schon viele Studios probiert, aber das professionellste und vielseitigste Studio ist SPEEDFIT.

Wenn du wüsstest, dass man deine Ideen, die du in SPEEDFIT Ideenbox eingeworfen hast, verwirklichen würde, was wären die drei Dinge, die in deiner Arbeit besser fördern könnten?

Ich habe kein Mangelgefühl. Die Vielseitigkeit des funktionalen Raums bedeutet eine große Hilfe beim Trainieren. Vielleicht vor vier Jahren habe ich einen ähnlichen Raum erwähnt, aber er wurde seitdem verwirklicht. Er wurde nicht nur umgestaltet, sondern wurde auch größer.

Nimmst du seit dem Anfang die Hilfe des Personaltrainers in Anspruch?

Früher habe ich selbst trainiert, aber ich habe jetzt den Rat bekommen, einen Personaltrainer in Anspruch zu nehmen. Der Trainer hilft sehr viel bei der richtigen Durchführung der Übungen und bei der Entwicklung.

Was hat Dich motiviert, um die Hilfe eines Personaltrainers zu bitten?

Ich wollte unbedingt effizient trainieren. Ich meine hier die Trainingsplanung oder die richtige Durchführung der Übungen. Ich wollte mich nicht kaputtmachen.

Wie hast du den Personaltrainer ausgewählt?

Der Studioleiter hat mir einen Personaltrainer empfohlen. In meinem Fall war der wichtigste Punkt die gemeinsame Sprache.

Wie beeinflussen Dich die Persönlichkeit und die Fachkenntnisse des Personaltrainers darin, dass Du Mitglied bei SPEEDFIT bist?

Bei mir war der erste Schritt die Auswahl des Studios. Als ich ein anderes Studio aufgesucht habe und die Größe des Studios und die Qualität der Maschinen nicht entsprechend waren, habe ich um die Hilfe des Personaltrainers nicht gebeten. Bei SPEEDFIT habe ich gern um die Hilde des Personaltrainers gebeten und ich habe mich nicht enttäuscht.

Wenn Du dir eine Bühne vorstellst, auf der der Erste, Zweite und Dritte einen Preis gewinnen, was wären die drei Gründe für SPEEDFIT? Was würde auf Platz 1, 2 und 3 stehen?

Das Wichtigste ist die Fitmachung meines Körpers. Auf Platz 2 würde stehen, dass es ein tolles und nützliches Hobby für mich ist. Auf Platz 3 würde das gute Aussehen stehen, dass ich nicht vernachlässigt und später nicht übergewichtig sein soll.

Wenn Du so sehen würdest, dass die regelmäßige Bewegung deinem besten Freund auch helfen könnte, was würdest du ihm sagen, warum wäre es gut, das SPEEDFIT zu besuchen?

Ich würde wieder den großen Platz und die viele Maschinen aus guter Qualität erwähnen. Wegen der vielen Maschinen gibt es zahlreiche Variationen zum Trainieren. Früher ist es auch passiert, dass ich auf die Maschine sehr viel warten musste, aber sowas kommt bei SPEEDFIT nie vor.

Wenn eine Zeitschrift Dich darum bitten würde, über Deine bisherige Arbeit, Deine Ergebnisse, die Wirkung des Sports im Alltag zu schreiben, was würdest du schreiben?

Auf jedem Fall würde ich über die Wichtigkeit des Personaltrainers schreiben: was ist der Unterschied zwischen einem Training mit und ohne Personaltrainer. Es ist früher auch mal passiert, dass ich das Gefühl hatte, dass die richtige Muskelgruppe nicht trainiert wurde oder ich Gelenkschmerzen hatte. Ich würde auch erwähnen, was für ein gutes Gefühl es ist, das Studio zu besuchen und die Atmosphäre zu genießen.

Wenn diese Zeitschrift auch ein Foto über Dich mitteilen würde, was wäre die Schlagzeile, die Du gerne dabei lesen würdest?

Ich möchte einfach gesund und fit sein!
Alles für mich selbst. Ich will nicht mit Anderen rennen. Ich möchte mich später auch im Alltag fit fühlen und deswährend herausbringen, was ich kann.

Tormássy Ákos
Személyi edző / Personaltrainer

2016